2700 TL’lik UTTS’nin gerçek değeri 5 TL mi?


Darphane, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) çiplerinin üretim maliyetine ilişkin sosyal medyada dolaşan iddialara yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada UTTS’de kullanılan çiplerin maliyetinin 5,5 TL olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

UTTS’nin gerçek değeri ne kadar?

Çiplerin, otomotiv sektöründe kullanılan özel donanımlara sahip olduğu ve maliyetinin 8-10 dolar seviyesinde olduğu ifade edildi. Ayrıca sistemde kullanılan diğer parçaların maliyetinin 7-8 dolar civarında olduğu ve toplam üretim maliyetinin 16-18 dolar arasında değiştiği aktarıldı. Çiplerin alev sızdırmazlık sertifikasına sahip olduğu ve kapalı bir teçhizat olarak üretildiği vurgulandı.

UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi’nin satış fiyatının 1.413 TL + montaj + KDV olduğu belirtilirken, montaj bedelinin ise 912 TL olduğu açıklandı. Montaj işlemlerinin yetkilendirilen 3.385 firma tarafından standart fiyatla gerçekleştirildiği bildirildi.

Darphane Türkiye’de özel sektörde benzer çiplerin 1.800 TL seviyelerinde satıldığını ve bu çiplerin 25 yılı aşkın süredir 2,5 milyon araçta kullanıldığını hatırlattı. UTTS ile mevcut taşıt tanıma sistemlerinin millileştirildiği, böylece akaryakıt istasyonları açısından adil bir rekabet ortamı sağlandığı ifade edildi.

Ayrıca Turpak firmasıyla herhangi bir işbirliği içinde olmadığını vurguladı. Turpak’ın UTTS’nin yüklenicisi veya tedarikçisi olmadığı, yalnızca Taşıt Tanıma Birimi montaj yetkisine sahip firmalardan biri olduğu belirtildi. Aynı yetkiye sahip toplam 213 firmanın daha olduğu ve güncel montaj noktalarının UTTS’nin resmi internet sitesinden takip edilebileceği duyuruldu.

Bugüne kadar 5 milyondan fazla Taşıt Tanıma Birimi siparişi alındığı ve 700 binden fazla aracın montaj işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Ayrıca UTTS ekipmanlarının İsrail veya Kanada menşeli olduğu yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Sistemin Türk mühendisleri tarafından geliştirilen bir yazılım altyapısına sahip olduğu ve herhangi bir güvenlik sorununun bulunmadığı ifade edildi. Darphane, vatandaşların gerçek dışı haberlere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayarak yalan haber yayan kişi ve kurumlar hakkında yasal işlem başlatacağını duyurdu.

İlginizi Çekebilir:İmamoğlu’ndan ‘Enginyurt soruşturmasına’ tepki: Soru işaretleri giderek büyüyor
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Shogun Altın Küre Ödülleri’ne damga vurdu
WhatsApp sizin için profil fotoğrafı belirleyecek, işte yeni özellik
Samsung One UI 7 güncelleme takvimini açıkladı
Voyager 1, teknik sorunlara rağmen görevine devam ediyor
2024’ün en çok satılan telefonu belli oldu: Samsung’un gözü yaşlı
Epic Games Store’da 14 Kasım haftasının ücretsiz oyunları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeputv – güncel teknoloji haberleri, para & finans, bilim! | © 2025 | yeputv.com