Türkiye’nin “Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlandı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Türkiye’ye özgü Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, “Bu model yalnızca sürdürülebilir kaynak yönetimini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda yenilikçi iş modelleri ve istihdam yaratma fırsatları da sunuyor.” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Varank, Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlandığı etkinlikteki konuşmasında, planın, Türkiye’nin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirlik çabalarına değinen Varank, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin bu çabaların en somut örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Varank, “Projemiz kapsamında ülkemize özgü bir Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı hazırladık. Bu model yalnızca sürdürülebilir kaynak yönetimini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda yenilikçi iş modelleri ve istihdam yaratma fırsatları da sunuyor. Sanayicilerimizden akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarından gençlerimize kadar tüm paydaşlarımızla el ele vererek bu dönüşümü gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

“Sadece çevreyi değil, Türk ekonomisini de dönüştürebiliriz”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski ise Türkiye’nin çevresel standartlarda önemli bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ossowski, iklim değişikliğinin zamanın ve yüzyılın en büyük zorluklarından biri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin bu proje ile karbon ayak izini düşürme ve çevresel sürdürülebilirliği artırma konusunda somut sonuçlar elde edeceğine inanıyorum. Birlikte sadece çevreyi değil, Türk ekonomisini de dönüştürebiliriz” diye konuştu.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan da Ulusal Döngüsel Ekonomi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında döngüsellik potansiyeli yüksek olan ambalaj, batarya ve araçlar, elektrik-elektronik, gıda ve biyokütle, inşaat ve binalar, plastik ve tekstil sektörlerinde etki analizi çalışmaları yapıldı. Bu analizler doğrultusunda 6 stratejik hedef, 22 amaç ve toplam 52 eylem belirledik. Bu eylemlerden 27’si mevzuat geliştirme sorumluluğu getirirken, 25’i ise altyapı, finansman ve kurumsal yapıyı kapsayan uygulamaya yönelik tedbirleri içermektedir.”​​​​​​​



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

İlginizi Çekebilir:Samsung Galaxy A06 5G özellikleri ortaya çıktı
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Gayrimenkul satışları arttı: İşte ilk sıradaki il
Kalkınma Yolu ve Orta Koridor projeleriyle Türkiye, lojistik merkez olma potansiyeline sahiptir
Dış ticaret açığı ekimde azaldı
Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çok sayıda panele ev sahipliği yapıyor
Müge Anlı’nın eşi Şinasi Yüzbaşıoğlu Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü oldu
Borsa günü düşüşle tamamladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeputv – güncel teknoloji haberleri, para & finans, bilim! | © 2025 | yeputv.com