Uzay çöpleri başımıza iş açacak: NASA, BM’den yardım istedi!


Uluslararası bir araştırma ekibi, uzay çöplerine karşı çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundu. NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), İngiltere’deki Plymouth Üniversitesi ve ABD’deki Teksas Üniversitesi’nden bilim insanlarının öncülüğünde yapılan girişimde, Dünya yörüngesinin korunmasının Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne dahil edilmesi talep edildi. Şu anda bu sorun, giderek büyüyen bir küresel tehdit olarak kabul ediliyor. Peki şimdi ne olacak?

NASA ve bilim insanları, uzay çöpleri sorunu için Birleşmiş Milletler’den yardım istedi

Ne yazık ki son 15 yılda, Dünya yörüngesindeki uydu sayısı 1000’in altındayken bugün bu sayı 10 katına çıktı ve hızla artmaya devam ediyor. Görevini tamamlayan uydular, uzay çöpüne dönüşerek diğer nesnelerle çarpışma riskini artırıyor. Bu durum da haliyle, “uzayda zincirleme çarpışmalar” olarak bilinen ve sürekli yeni çöpler oluşturan Kessler Sendromu tehlikesini ortaya çıkarıyor.

Son gelen bilgilere göre araştırmacılar, Birleşmiş Milletler’in mevcut Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bir uzay koruma hedefi eklemesi gerektiğini vurguladı. Bu hedefin amacı, uzayın güvenliği ve sürdürülebilirliği için uluslararası iş birliğini teşvik etmek. Ayrıca, BM’nin mevcut hedeflerinden biri olan SDG 14, deniz ekosistemlerinin korunmasını ele alıyor ve bu kapsamda okyanus plastik kirliliği gibi sorunlarla mücadele ediliyor. Bilim insanları, uzay çöpleri için benzer bir yaklaşımın benimsenebileceğini belirtiyorlar.

Uzay çöpleri zıpkınla toplanacak!
Yakıtı biten uydular ve uzay araçları nedeniyle uzay çöpleri, gelecek için sorun olmaya devam ediyor. Airbus, uzay çöpleri toplama görevini zıpkın benzeri bir aletle yapacak.

Bu arada, uzay çöpleri yalnızca yörüngedeki uydu ve araçlara tehdit oluşturmakla kalmıyor, atmosferik etkiler de yaratıyor. Örneğin, uyduların atmosfere yeniden girişi sırasında alüminyum oksit gibi kimyasallar açığa çıkıyor. Bu maddeler ozon tabakasına zarar verebilir ve Dünya’nın güneş ışığını yansıtma kapasitesini değiştirebilir. Uzmanlar, bu durumun iklim değişikliği üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, bu soruna çözüm bulmak için küresel bir çabanın gerekli olduğunu savunuyor. Melissa Quinn, uzayın artık sınırsız bir kaynak olmadığını ve insan faaliyetlerinin baskısı altında olduğunu belirterek, uluslararası toplumun bu sorunu birlikte ele alması gerektiğini vurguladı.

Sizce uzay çöpleriyle mücadelede hangi adımlar atılmalı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…

İlginizi Çekebilir:BİM’de 31 Ocak 2025 günü SENNA 32SN5000H TV fırsatı
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Türkiye’de Startup Yatırımları Hızla Artıyor
Ethereum (ETH) Ne Zaman Yükselecek? Analistlerin Yorumları
Linux Tabanlı Yeni Bir Mini Bilgisayar: The Comet : YEPUTV
Apple’ın güvenlik açığını bulan Türk, 1 milyon TL ödül aldı!
MrBeast’in TikTok’u Satın Almaya Hazırlandığı Konuşuluyor : YEPUTV
Brezilya, BYD fabrikasını ‘kölelik’ koşulları nedeniyle kapattı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeputv – güncel teknoloji haberleri, para & finans, bilim! | © 2025 | yeputv.com